Timo Kinnunen, harmonikka

 

Timo Kinnunen alotti kansainvälisen uransa jo 16-vuotiaana voittettuaan  harmonikansoiton maailmanmestaruuden. Nykyisin Timo Kinnusella on yli viisikymmentä konserttia eri puolilla maailmaa. Hän soittaa niin modernia, klassista, improvisoivaa kuin viihteellistäkin musiikkia. Timo Kinnusen taiteilijaimago ja virtuoosimainen harmonikan hallinta ovat innoittaneet lukuisia säveltäjiä kehittämään harmonikasta yhdessä Kinnusen kanssa oman aikamme moni-ilmeistä tulkkia. Timo Kinnunen tunnetaan kansainvälisesti myös hänen uutta luovista kulttuurisista ja pedagosisista projekteistaan.

 

Timo Kinnunen on kantaesittänyt yli sata soolo- ja kamarimusiikkiteosta, joista useat ovat hänelle omistettuja. Hän on ollut pitkään yhteistyössä aikamme merkittävien säveltäjien, kuten Vinko Globokarin, Hans-Joachim Hespoksen, Jukka Tiensuun, Astor Piazzollan, Jan Sandströmin, John Cagen, Miklos Maroksen, Jouni Kaipaisen, Alvin Curranin, Marcin Bortnowskin ja Martijn Paddingin kanssa.

 

Lähimenneisyydessä Timo Kinnunen on konsertoinut yhdessä huomattavien kansainvälisten taiteilijoiden, yhtyeiden, orkesterien ja kuorojen kanssa, joista useat ovat hänen vakituisia yhteistyökumppaneitaan. Heitä ovat esimerkiksi laulajat Claron McFadden, Phil Minton, Charlotte Riedijk, Ute Wassermann, Helena Juntunen, ConTempo kvartetti, Mondriaan kvartetti, Tempera kvartetti, kitaristit Daniel Göritz ja John Russell, pianisti Yoko Arai, kontrabasisti Matthias Bauer, lyömäsoittajat Maurice de Martin, Sabu Toyotzumi ja Michael Gould, sellisti Jörg Brinkmann, sho-taiteilija Naomi Sato, cimbalomisti Enikö Ginzery, European Contemporary Improvisation Orchestra (Ecio), Umo, Aerodynamic ensemble, Nieuw Amsterdams Peil,

 

Opiskeltuaan Sibelius-Akatemian solistisella osaltolla Timo Kinnunen jatkoi opintojaan mm. Mogens Ellegarrdin johdolla Kööpenhaminassa ja Hugo Nothin johdolla Trossingenissa. Hän opiskeli myös musiikkitiedettä Jyväskylän yliopistossa.

Timo Kinnunen opettaa Oulun konservatoriossa ja Oulun alueen ammattikorkeakoulussa harmonikkaa, improvisaatiota ja aikamme kamarimusiikkia. Useat hänen harmonikkaoppilaistaan ovat luoneet näkyvän kansainvälisen uran. Timo Kinnusen vierailee opettamassa kursseilla Euroopan eri maiden taideoppilaitoksissa ja yliopistoissa.

 

22-vuotiaana Timo Kinnunen perusti yhdessä säveltäjä Jukka Tiensuun kanssa entiseen kotikaupunkiinsa  Viitasaarelle Musiikin Aika tapahtuman. Musiikin Ajan kesäakatemia ja festivaali kuuluvat alansa tärkeimpiin tapahtumiin maailmassa. 1990-luvulla Timo Kinnunen johti ja kehitteli taiteen ja teknologian vuoropuheluun keskittyvää Oululuo -projektia, johon sisältyi myös kansainvälinen festivaali ja alueiden luovia kehittämishankkeita. Viime vuosina hän on vastannut taiteellisesti myös Poison City festivaalista, Cultura Creativasta ja kansainvälisestä PanAccordion sävellyskilpailusta.

Biografia